EGY KIS ÉMLÉKEZTETŐ RÓNA PÉTERTŐL

2013.07.05 16:14

 

 

HITELESEN RÓNA PÉTERTŐL

 

 

Hibás termék a svájci frank alapú hitel - perelhetők a bankok?

Érdemes volna a svájci frank alapú hitelezést hibás termékké nyilvánítani, így az igazságszolgáltatás kártérítést állapíthatna meg a hiteleseknek – mondta Róna Péter, közgazdász, aki szerint a kormány rosszul áll a devizahitelesek megsegítéséhez. Ahelyett, hogy a bankadón keresztül kiveszik a hasznot a bankok zsebéből, inkább a svájci frank hitelesek kártérítését kellene szorgalmazni, akik a kártérítés után át tudnának nyergelni forint alapú hitelezésre – vélte a jelenleg Oxfordban tanító közgazdász a Klubrádióban

A banknak professzionális kötelessége kiszámítani a hitelfelvevő kapacitását, és annak megfelelően nyújtani hitelt. A hitelt nem a lakás, hanem az adós fogja visszafizetni, jövedelméből, és nem abból, hogy lebont a lakásból falat, és abból elad egy téglát. A jövedelem, nem pedig a lakás, (mint biztosíték) határozza meg a hitelv elvételt. Ha kereseten túli hitelt sóznak a hiteles nyakába, az a bank hibája - vélte Róna Péter közgazdász.

Például amikor Kovács János felvette a svájci frank alapú hitelt, annak akkori törlesztő részlete jövedelme 35 %-a volt, most viszont ez 50 %-ra kúszott fel. Munkája van, törleszt, nem lett munkanélküli. Azaz ez a bankok óriási hibája, mert a jövedelem elegessége megállapíthatatlan - magyarázta a közgazdász. Ha ugyanis a svájci frank árfolyama állandóan változik, akkor nem lehet tudni, hogy az adós havi jövedelmének hány százalékát kell a törlesztésre fordítani - mondta Róna Péter. Márpedig egy ilyen termék hibás. Az mindegy, hogy ezt a bankok tudatták, ilyen terméket nem szabadott volna piacra dobni - tette hozzá.

A banki különadó buta dolog, ehelyett egy komoly kártérítési helyzet áll fenn a károsultak és a bankok között, ugyanis a devizahitelekből óriási hasznot tettek zsebre a bankok - mondta Róna Péter. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy ez egy hibás termék, attól még adott ideig jól járhatott az ügyfél - figyelmeztetett a közgazdász.
A svájci frankhitelezés Ausztria nyugati felén kezdődött, ahol sokan Lichtensteinbe sokan járnak dolgozni, ezért svájci frankban kapják a fizetésüket. Ott ez logikusnak tűnt. De az osztrák bankok hamar belátták, hogy ez rendkívül veszélyes, abba is hagyták rövid időn belül - mondta Róna Péter.
A múlt héten egy londoni bíróság, 2900 milliárd forintra kötelezte a bankokat, mert egy bizonyos terméknek az összeállítása bizonytalan, megbízhatatlan volt - hívta fel a figyelmet a nyugati gyakorlatra a szakértő. Nem bíróságról és különadóról van szó, hanem arról, hogy a veszteséget és kárt elszenvedőnek a bank kártérítéssel tartozik, mert a kárt, a veszteséget ő okozta - hangsúlyozta Róna Péter a Klubrádiónak.