kockázati tőke

2013.07.05 06:06

Kockázati tőke

A kockázati tőke feladata, hogy egy cég indulásánál tőkeinjekciót nyújtson egy vállalkozásnak. A vállalkozási hitel alternatívája, az ahol a legtöbb esetben tulajdonrész megvételével juttatnak tőkét egy vállalkozásba. Amellett, hogy a kockázati tőke az egyik legizgalmasabb befeketési terület, a projektgazdának is egy igazán kiugró lehetőséget jelenthet egy tőkés bevonása az üzletbe. 
A magyar pénzügyi, befektetési piac óriási átalakuláson megy keresztül. A befektetők jelentős része csalódott a részvénypiacokban, komoly veszteségeket könyveltek el a válságnak köszönhetően. A megnövekedett spekuláció, a tőeáttételes shortolási lehetősége, mind-mind a részvényopciók veszélyeit növelik. 
Az USA-ban a magántőke-befektetésnek már kultúrája van, minden komolyabban a pénzével foglalkozó befektetőnek a portfóliója szerves részét képzi az "üzleti angyalkodás" valamelyik formája. A kockázati tőke, ahogy a nevében is benne van, nem a konzervatív befektetési célpontok közé tartozik. Statisztikák szerint a találati arány 50% alatti, vagy 10 befektetési célpontból több, mint a fele a legjobb körültekintés mellett is halálra van ítélve. Viszont a magas megtérülési potenciál miatt, a jó kiválasztásának köszönhetően, a "nyertes" döntések bőven nyereseségessé tudják tenni a tevékenységet. Fontos a hosszú távú gondolkodás. 

Vakon nem célszerű kockázati tőkébe szórni a pénzt. A befektetők többsége nem rendelkezik kellő szakértelemmel és kellő tőkével ahhoz, hogy ésszerű, hosszú távon is működőképes lépéseket tegyen a kockázati tőke piacon.  Ezért érdemes egy olyan cégtől vásárolni részvényopciókat, amelyek már bizonyítottak, mi is ilyen cégbe fektettük bele a pénzünket